Hormoner och inte bara: 9 saker som du behöver veta om menstruationscykeln

28 maj – International Women's Health Day. Behovet av reform av sjukvårdssektorn, tillgängligheten av preventivmedel, möjligheten till säker och laglig abort, en minskning av mödrarnas dödlighet … Dessa och andra ämnen höjs inom kampanjen. Dess huvudsakliga uppgift är att uppmärksamma kvinnors reproduktiva rättigheter och öka nivån på deras medicinska läskunnighet. Vi bestämde oss för att gå med i kampanjen – och bad experten att svara på huvudfrågorna om menstruationscykeln.

1. Hur länge ska menstruationscykeln hålla kvar?

Varaktigheten för menstruationscykeln varierar från 24 till 36 dagar – detta är ett standard, normativt intervall där 95% av kvinnans cykler bör läggas. Det viktigaste är att cykeln är regelbunden och skillnaden mellan det kortaste och det längsta överstiger inte 7 dagar.

2. Som anses vara en kränkning av cykeln?

https://www.forumdoconsultorprevidenciario.com/7-inte-for-ngot-forhllande/

Menstruationscykelstörningar kallas onormal livmoderblödning. Detta koncept innehåller alla avvikelser: när menstruationen är för ofta eller omvänt, sällsynt, för lång eller kort, eller till exempel alltför rikligt. Det finns många skäl till sådana kränkningar, men de vanligaste av dem är endokrina. Till exempel sköldkörtelsjukdomar, störningar i nivån på hormonet prolaktin, binjuresjukdomar, polycystiskt äggstocksyndrom.

3. Varför kan menstruationscykeln gå förlorad?

Om vi ​​pratar om en oregelbunden cykel hos tonårsflickor, beror detta ofta på bildandet av ett reproduktionssystem. Och detta är normen. Om cykeln förblir lika instabil och två år efter menstruationsstart, måste du konsultera en läkare för undersökning och klargöra orsakerna.

Här bör du först leta efter endokrina störningar – till exempel en ökning av produktionen av hormonet prolaktin (hyperprolaktinemi). Detta tillstånd kan orsakas av sjukdomen i hypofysen eller kronisk stress. En skarp viktminskning och polycystiskt äggstocksyndrom, som hos vissa kvinnor, åtföljs också av akne och ökat håruttryck, leder också till misslyckanden. Du måste omedelbart kontakta en läkare som kommer att avslöja orsaken till misslyckanden och förskriva behandlingen.

4. Än den oregelbundna cykeln är farlig?

Huvudproblemet är en negativ prognos för graviditet, eftersom menstruationscykeln kännetecknar kvinnans förmåga att barnsår. Menstruationscykelstörningar kan också vara en markör för kvinnans dysfunktion, så du måste konsultera en läkare i tid för en ytterligare undersökning.

5. Varför har någon menstruation smärtsamt, men någon gör det inte?

Smärta under menstruationen, eller dysmenorré, är inte normen. Om det naturligtvis är det inte om kortvarigt obehag, när magen "drar" för en, högst två dagar – i detta fall bör du inte vara rädd för.

Om smärtan är mer uttalad och kräver bedövningsmedel eller orsakar illamående och kräkningar, bör du konsultera en läkare utan misslyckande. Det är viktigt att förstå att dysmenorré är en diagnos, och detta tillstånd måste behandlas. Du vet själv hur det är vanligt att förhålla sig till detta: "Min mamma hade smärtsam menstruation, både syster och vän, vilket innebär att detta är normalt.". Nej, inte normalt.

Smärtsam menstruation finns oftast hos unga flickor, eftersom menstruationen i vissa fall utlöser smärtmekanismen

Det kan inte finnas några ytterligare faktorer för obehag som endokrina eller anatomiska störningar (som naturligtvis måste uteslutas).

Den första metoden för att korrigera denna situation är utnämningen av en läkare i läkemedelsbehandling. Beroende på fallet kan detta till exempel vara hormonella preventivmedel som minskar inte bara smärta under menstruationen, utan också dess överflöd.

Om smärtan bevaras i vuxen ålder, endometrios, inflammatoriska processer, är bäckenorganens intäkter de vanligaste orsakerna – det är nödvändigt att utföra differentiell diagnos och starta behandling.

6. Under menstruationen kan du inte springa, ha sex och ligga i badet?

Faktum är att dessa försiktighetsåtgärder tillhör kategorin myter och fördomar. Allt är möjligt – att ta ett bad och leva sexuellt liv och spela, endast ytterligare hygienåtgärder bör observeras och noggrant övervaka ditt tillstånd. Om menstruationen är riklig och smärtsam, måste du först gå till läkaren så att han hjälper till att bli av med obehag, och sedan kan du leva ett fullständigt och aktivt liv även med menstruation.

7. Kan kvinnors cykler anpassa sig till varandra?

Jag tror att det inte finns någon vetenskaplig förklaring till detta fenomen. Jag kan anta att detta inträffar på grund av en kombination av omständigheter. Till exempel, oftast mycket tid med varandra tillbringar klasskamrater, klasskamrater och i samma perioder har de avsnitt av stress – tentor, session. På grund av stress, samtidigt, på samma gång, till en början, försvinner menstruationen, och sedan, under en mer lugn period, återvänder. Så det kommer att vara rättvist att säga att inte cykler justeras till varandra, men stressar.

8. Vilken rollhormoner spelar i bildandet av cykeln?

Bildningen av cykeln bestäms exakt av funktionen av hormoner och deras balanserade verkan. Under menstruationen är nästan alla hormoner involverade: från hypotalamus och slut med äggstockarna – detta är den så kallade reproduktiva axeln.

Denna axel utsätts för olika påverkningar, så det viktigaste är att dessa hormoner fungerar smidigt och harmoniskt: östrogen, progesteron, androgen produceras i rätt antal ovariesexhormoner, och de beror på naturen av menstruationscykeln. Om den hormonella funktionen är tillräcklig får vi en normal stabil cykel.

9. Hur näring påverkar menstruationscykeln?

Näring är också mycket viktigt – eftersom allt i kroppen beror på den. Bristen på proteiner, fetter och kolhydrater kommer att påverka endokrina processer och leda till kränkningar av cykeln.

Naturligtvis kanske kraftsystemet inte påverkar cykeln, och det kommer att vara normalt. Endast felaktiga matvanor kan leda till störningar i utvecklingen av bakterieceller (både manliga och kvinnliga) och efterföljande problem under graviditeten – upp till dess avbrott, bildningen av kromosomala avvikelser eller missbildningar i fostret.

Leave a Reply