Способи вирішення конфліктів, Управління конфліктною ситуацією, структурні методи, Уникнення або догляд, поступливість, протидія, компроміс, співробітництво, Характеристика результатів конфлікту Психологія спілкування Підручники для студентів онлайн

Цим професійно займаються конфліктологією. Щоб полегшити собі роботу, а простим людям життя, вони буквально препарували конфліктну ситуацію та розклали її на 3 стадії конфлікту. Конфлікт – це багатогранне, рухливе поняття.

Суб’єкти протистояння переходять до більш агресивних, примітивних способів протиборства. Основні стадії розвитку конфлікту – вирішення протистояння. Недостатня кількість духовних та матеріальних благ, необхідних для нормального життя та діяльності. Нижче ми докладно розглянемо фази, куди ділиться кожна стадія конфліктного взаємодії. Компроміс –опоненти взаємно прагнуть до рішення, яке їх влаштує. Нормативні методи, що припускають нормативний контроль і регулювання діяльності представників організації.

Звісно, ​​там, де є різні погляди, можливі сутички. Люди, які мають різні цілі, цінності, думки та уявлення про способи досягнення цих цілей, про плани та принципи життєдіяльності тощо — потенційні носії конфлікту. Однак, як відомо, ми можемо дотримуватися діаметрально протилежних поглядів, мати різні мотиви та цілі, але при цьому не ворогувати, не сваритися, не виявляти агресії.

вирішення конфлікту

Наприклад, керівник та його заступник мають різне бачення стратегії компанії, але обидва зацікавлені у її розвитку. Потенційно вона може розвинутися далі, коли кожна зі сторін нав’язуватиме інше своє бачення. У такому разі ситуація переростає у повноцінний конфлікт. Потрібно уважно слухати позицію опонента, не перебивати та вникати у суть проблем. Тільки порозуміння допоможе прийти до співпраці та вийти із конфлікту. Не можна не зважати на бажання та проблеми інших сторін. Це часто стосується відносин батьків і дітей, коли дорослі нав’язують дитині свою думку, не зважаючи на її почуття.

Стратегії вирішення конфліктних ситуацій

У будь-якому конфлікті основними дійовими особами є люди. Вони можуть у конфлікті як особи або можуть утворювати різні групи. Конструктивна сторона проявляється, коли конфлікт достатній для мотивації людей. Зазвичай, в цілях, об’єктивно обумовлених характером виконуваної роботи. Спрямовані на те, щоб придушити іншого, знецінити, принизити або зовсім знищити, як конкурента. Розвивають і допомагають досягти визнання, самоствердитися, звільнитися і закріпити свої позиції і місце в якійсь системі.

У таких ситуаціях порушується стабільність колективу, через що він стає схильний до негативного впливу як зсередини, так і зовні. Аномія соціальних норм – це неузгодженість соціальних норм, які у організації чи соціумі. Вона може породжувати подвійні стандарти – ситуації, коли одна людина вимагає https://chas.cv.ua/cikave/138130-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%80%d1%96%d0%b9-%d1%8f%d0%ba%d0%b8%d0%b9-%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%80%d1%83%d1%94-%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b3%d1%96%d1%8e-%d0%b2%d1%96%d0%b4-%d0%ba%d1%80%d0%b0.html від інших того, чого не слід сама. Наприклад спори, які допомагають прийняти єдине вірне рішення. Особливість подолання внутрішньоособистісного конфлікту в тому, що результат позитивно відбивається на особистості і її саморозвитку, самовдосконалення, досягнення стану внутрішньої рівноваги.

Як колір гаманця впливає на фінансовий успіх: найпоширеніші прикмети

З ними стикається навіть самий мирна людина. Історія налічує два глобальні конфлікти, які призвели до смерті величезної кількості людей, і безліч дрібних. Тому здатність продуктивно вирішувати конфлікти є однією з найбільш важливих в житті. Профілактика конфлікту є за своєю суттю вплив на ті соціально-психологічні явища, які можуть стати елементами структури майбутнього конфлікту, на його учасників та на використовувані ресурси. Профілактика конфліктів — це їх попередження у сенсі слова.

Залучіть третю сторону[ред. код]

При такому підході конфлікти можливі і в неживій природі. У складних ситуаціях найбільш доречним буде залучення третьої, не зацікавленої в чиюсь перемогу боку. Такий собі рефері, який буде допомагати налагоджувати діалог і чути один одного, вчасно припиняючи, ставлячи питання і перефразовуючи.

Ця стратегія є найбільш ефективною у взаємодії людей. У багатьох випадках навчання людей навичкам співпраці – самостійна психологічна задача, яка може бути вирішена методами активного соціально-психологічного навчання. В практичній діяльності по управлінню конфліктами ці методи нерідко доцолняют один одного.

Але подумайте, чи часто ми в момент конфлікту, що відбувається на емоціях, згадуємо ті техніки, про які читали в книжці, і чинимо за інструкцією? І перша наша реакція на конфліктний стимул не завжди продумана, часто емоційна. Результатом такої реакції ми зазвичай незадоволені. Наступний етап передконфліктної ситуації – це спроба сторонами вирішити проблему, не вдаючись до конфліктних способів. Усвідомлення протиріччя не призведе до протиборства, якщо спробувати вирішити проблему через переконання, прохання, інформування опонента і навіть поступки.

Методи вирішення протиріч можуть бути творчими і руйнують. Перші враховують інтереси протиборчих сторін, а до других можна віднести варіанти, коли в результаті хтось залишиться у програші. Це далеко не всі види конфліктів, які виділяються психологами, які можна навести. З ними стикається навіть наймирніша людина. Тому здатність продуктивно вирішувати конфлікти є однією з найважливіших у житті. Навіть у дружній соціальній групі можуть зіткнутися протилежні інтереси. Це потенційно може розвернутися у конфлікт.

— це спроба позбутися від конфлікту шляхом примирення або затушевивания, а не подолання протилежностей, що лежать в його основі. Рідко конфліктуючі намагаються зробити детальний аналіз ситуації. Хоча тільки в такому разі суперечності на користь кожної сторони можуть стати джерелом розвитку та сприяти кращому взаєморозумінню. Не треба таїти образу і накручувати на неї негативні емоції. Краще обговорити ситуацію, що виникла, можливо, виникло непорозуміння, і проблема існує тільки в голові. Відкрите обговорення, без висловлення невдоволення, призводить до усунення напруги та є способом запобігання конфлікту.